|
  |
Caut schema incarcator de baterie in comutatie, Schema se gaseste in revista Tehnium |
|
|
|
|
19th February 2006, 14:39
|
Member
Grup: Members
Data înscrierii: 10-August 05
Locație: Oradea
ID membru: 43 548

|
Pe starea 1 era alimentata in cc, iar in starea 0 cu o tensiune de max 4.5 deoarece era conceput pentru baterii de 4,5. Curentul nu depasea parca 80mA, iar alimentarea intregului montaj la 18V
|
|
|
|
|
|
|
|
19th February 2006, 18:46
|
Member

|
Aproape, cind ajung acasa fac o schema bloc!
|
|
|
|
|
|
|
|
27th February 2006, 07:36
|
Active Member
Data înscrierii: 21-October 05
ID membru: 50 634

|
Gec, mai realizam dracia sa nu ? (IMG: style_emoticons/default/naughty.gif)
|
|
|
|
|
|
|
|
27th February 2006, 14:07
|
Member

|
Da, bineinteles dar eu mai tot timpul sunt plecat in delegatii
|
|
|
|
|
|
|
|
27th February 2006, 20:48
|
Active Member
Data înscrierii: 21-October 05
ID membru: 50 634

|
Ok, incearca sa explici cam ce diferente sunt intre schema de principiu desenata de mine si cea corecta ...
|
|
|
|
|
|
|
|
27th February 2006, 20:55
|
Member

|
QUOTE(Dj Shock @ Feb 27 2006, 20:48)  Ok, incearca sa explici cam ce diferente sunt intre schema de principiu desenata de mine si cea corecta ...
O sa fac o schema bloc mai intaii, sper sa corespunda
O sa dureze ceva ca am avut o succesiune de pene de curent si o crapat windowsu, l-am reintalat da tre sa-mi reinstalez si programele de design | |
Acest mesaj a fost modificat de gec: 27th February 2006, 20:57
|
|
|
|
|
|
|
|
16th November 2008, 02:55
|
CDMA 450 Mhz
Grup: Senior Members
Data înscrierii: 20-October 06
Locație: Bucuresti
ID membru: 103 724

|
Si pana la urma chiar se pot reincarca simple baterii ? O sa introduc intr-un incarcator sa vad ce se intampla.
|
|
|
|
|
|
|
|
17th November 2008, 02:15
|
Guru Member
Grup: Moderators
Data înscrierii: 22-October 02
ID membru: 2 234

|
QUOTE (Acta non verba @ Feb 4 2006, 20:53)  S-a mai discutat pe aceasta tema... bateriile se pot reincarca dar exista si pericolul ca la o incarcare cu un curent prea mare sa se degaje gaze si bateriile pot face o mica ''explozie''... (IMG: http://forum.softpedia.com/style_emoticons/default/cool.gif)
|
|
|
|
|
|
|
|
17th November 2008, 23:57
|
CDMA 450 Mhz
Data înscrierii: 20-October 06
ID membru: 103 724

|
Cunosc acest risc. Voi face un test chiar acum.
|
|
|
|
|
|
|
|
18th November 2008, 08:37
|
Guru Member
Grup: Moderators
Data înscrierii: 22-October 02
ID membru: 2 234

|
Un singur test nu este elocvent. Poate se reuseste sa fie ''incarcate'' o data sau de mai multe ori... dar cand se va incinge bateria exista riscul de explozie si imprastierea electrolitului in charger/echipament. (IMG: http://forum.softpedia.com/style_emoticons/default/cool.gif)
|
|
|
|
|
|
|
|
1st May 2009, 11:50
|
Junior
Data înscrierii: 3-January 07
Locație: bucuresti
ID membru: 121 760

|
sal am realizat schema ceha si am folosit 2 bateri alcaline ... curentul care il trage la incarcare e in jur de 99-100 mA iar tensiunea de stabilizare e de 1,6V dupa 10 ore de incarcare bateriile scoase mi-au functionat 10 ore in plin si iar le-am pus la incarcat 10 ore si la fel... Deci schema e viabila .E interesant cum sunt puse bateriile in paralel . De obicei 2 bateri -3-4 puse in paralel se descarca una pe celalata numai ca cu acesta schema nu le da voie . La o simpla descarcare tranzistorul T1 se blocheaza astfel facand sa intre in conductie LM317 si procesul de incarcare se poate reloa. Atunci cand tensiunea pe baterii atinge pragul de 1.6V tranzistorul T1 intra in conductie si decupleaza LM317 interesant nu ! Cat timp stau bateriile la incarcare tranzistorul T2 conduce blocand pe T3 iar dupa ce se atinge pragul de incarcare 1,6v tranzistorul T2 se blocheaza astfel facilitand intrare in conductie a lui T3 ... practic acest montaj realizat din T2 C3 si T3 e un mic triger si practic comutarea e instantanee gen treapta . Acest lucru se observa prin aprinderea ledului 2 . Eu am pus un led de culoare rosie pentru ledul 1 si un led de culoare verde pentru ledul 2. Spor la montaj ... bateriile incarcate trebuie sa dezvolte un curent la un scurt pe ampermetru in valoare de 10A.
Acest mesaj a fost modificat de djasu82: 1st May 2009, 11:51
|
|
|
|
|
|
|
|
1st May 2009, 12:14
|
Unsigned integer
Data înscrierii: 25-April 06
Locație: US
ID membru: 74 904

|
Nu se face nici o "incarcare" in sens chimic, se face o incalzire a electrolitului care duce la o activare a reactiei chimice existente - ceea ce da senzatia ca "s-a incarcat". Se mai intampla si o "depolarizare" temporara a celulei in cazul bateriilor ieftine, care nu au destul element depolarizant, dar asta deja sunt detalii... Ideea este ca acelasi efect se obtine prin incalzirea lor prin orice metoda (frecare in palme, agitare, punere la soare, etc) si era cunoscut de mult avreme, nu este nimic nou. Se creste ritmul de "mancare" a electrodului negativ care duce la ruptura peretelui exterior cu scurgeri de electrolit. Sigur, bateriile moderne au pereti exteriori dubli pentru evitarea acestui fapt, dar prin fortare (incalzirea face si o suprapresiune) se reuseste sa se provoace scurgeri. Care sunt foarte corozive.
Acest mesaj a fost modificat de SuperDuper: 1st May 2009, 12:16
|
|
|
|
|
|
|
|
10th August 2009, 12:35
|
Junior
Data înscrierii: 10-July 06
Locație: Cluj-Napoca
ID membru: 85 726

|
M-am apucat si eu sa experimentez incarcarea bateriilor alkaline (non rechargeable) cu incarcatoare de acumulatori NiCd si NiMH
Pana acum am incercat doar cu baterii Duracell, Toshiba, Varta si GP ptr ca cu marci de baterii "no name" ma tem ca o sa faca "BUM !"
Uite care sunt observatiile pe care vreau sa le postez mai jos:
Incarcarea bateriilor am facut-o cu un curent de 100 mA deoarece, cum am citit prin alte locuri pe net, incarcarea cu curenti prea mari poate genera gaze care daca nu reusesc sa iasa prin supapa de evacuare pot provoca o explozie.
Am lasat 2 baterii la incarcat cu un curent de 100 mA timp de 14 ore. Dimineata cursese lichid din baterii asa ca le-am aruncat.
Apoi am incercat sa incarc bateriile doar timp de 1 ora tot la 100mA. De data asta rezultatele au fost aceptabile. Tensiunea pe baterii a crescut de la 1,2 V la 1,7V iar curentul prin baterie cu ampermetrul pus in scurt a fost de 2-3 A. Bateriile pe care tensiunea a crescut doar la 1,5 V, le-am mai lasat 1/2 ora. Tin sa precizez aici ca bateriile erau reci cand le-am luat de la incarcat si nu cursese lichid din ele, deloc.
De incarcator nu imi fac griji daca pateste ceva, mai am inca 3 incarcatoare, plus incarcatorul profesional Maha C9000.
Daca aveti ceva sfaturi legate de incarcarea bateriile alcaline, postati aici.
|
|
|
|
|
|
|
|
11th August 2009, 16:16
|
Member
Data înscrierii: 23-October 06
ID membru: 104 324

|
reactiile chimice din baterii atat alcaline cat si obisnuite sunt reversibile daca bateria nu e descarcata mai jos de 1.1-1.2 V. Cu cat bateria e mai descarcata densitatea de curent pe electrozi trebuie sa fie mai mica pentru a se putea incarca altfel se degaja gaze prin electroliza apei ceea ce agraveaza situatia intrucat detaseaza materia activa de electrozi si micsoreaza suprafata utila a electrodului (care e partial acoperit cu bule de gaz crescand astfel densitatea de curent). Inversarea periodica curentului nu se face pentru a nu degaja gaze ci pentru a evita formarea de dendrite pe electrodul de zinc care vor perfora saculetul de hartie care tine MnO2 dar daca se foloseste densitate mica de curent nu se fac dendrite. S-ar putea face o schema care sa inceapa cu curent mic si sa creasca curentul pe masura incarcarii prin modularea impulsurilor produse cu un E555 dar complicatiile cred ca nu merita si ar trebui stabilit un regim optim pentru fiecare tip de baterii. Practic am un incarcator pe care il folosesc de cativa ani realizat dintr-un incarcator vechi de acc Ni-Cd 500mAh la care acumulatorii sunt morti de mult si nu e util pt acc NiMh noi la care in interior e doar un traf mic 220>8V si cate o dioda inseriata cu o rezistenta pentru fiecare locas prin inlocuirea rezistentelor astfel ca sa dea 10mA pentru bat R6 si 5 mA pt R3. Incarcarea dureaza cam o saptamana dar scopul nu e de a folosi bateriile comune ca acumulatori ci de a avea oricand niste baterii bune cand se termina bateriile din ceasuri sau telecomenzi. Majoritatea bateriilor se pot incarca de 5-10 x.
Acest mesaj a fost modificat de chilly willy: 11th August 2009, 16:22
|
|
|
|
|
|
|
|
11th August 2009, 18:34
|
Junior

|
Deci un curent de incarcare de 100 mA e totusi mare ptr o baterie ...
Crezi ca schema incarcatorului ceh ar avea un efect mai bun asupra incarcarii bateriilor ?
Oricum, cum spuneai si tu, bateriile incarcate le folosesc doar la telecomenzi, jucarii fara motorashe, ceasuri, etc.
|
|
|
|
|
|
|
|
11th August 2009, 18:49
|
Member
Data înscrierii: 23-October 06
ID membru: 104 324

|
nu neaparat, merg si in lanternele alea chinezesti cu LED-uri.Posibil sa mearga si mai mult de 10 mA dar nu cu mult mai mult . Nu am facut prea multe teste, 50 mA e deja prea mult , oricum incarcarea e foarte lenta asa ca nu mai conteaza daca se incarca in 8 zile sau in 7, am luat o valoare sigura la care au mers chiar si bateriile nealcaline
Acest mesaj a fost modificat de chilly willy: 11th August 2009, 18:54
|
|
|
|
|
|
|
|
11th August 2009, 19:06
|
Junior

|
Schema asta crezi ca ar functiona ? Nu imi dau seama exact, ce curent scoate pe iesire. Ce zici de asta ? Zice ca poate reconditiona aproape orice fel de baterie...
|
|
|
|
|
|
|
  |
1 utilizatori citesc acest subiect (1 utilizatori neautentificați și 0 anonimi)
0 Membri:
|